Iklan Free/Tukar Link...PM tirah

I Love You



Assalamualaikum...

1953
Bulan 5 aku dilahirkan
Di sebuah negeri yang diberi nama
NEGERI SEMBILAN

Selepas itu aku dibesarkan
Di NEGERI KELANTAN
Aku belajar di sekolah orang putih
Dekat dengan Pasir Puteh

Saya Anak Malaysia ( 4X )


Lepas sekolah aku merayau
Negeri mat saleh aku merantau
Tempat orang indah sekali
Tapi MALAYSIA dekat di hati

Saya Anak Malaysia ( 4X )

Sampai masa aku pun balik
Tapi pakweku nampak pelik
Dia kata nak jadi apa
Aku kata itu Tuhan punya kuasa

Saya Anak Malaysia ( 4X )

Lemah lembut sopan santun
Sudah menjadi darah dagingku
Walaupun aku nampaknya kutu
Aku hormat orang tuaku

Saya Anak Malaysia ( 4X )


Credit to : this site

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN 
YANG KE 55


Terima kasih kepada pejuang tanah air.
Tanpamu, kami tak kan berdiri di sini.

I Love You,
MALAYSIA!!!

Btw, cer teka tajuk lirik lagu kat atas...hehe..jawapan dah ada tue...

PS: Esok 31 ogos, tirah ada kat stadium kelantan sebab tengok perbarisan. 
Support my daddy and his anak buah...hihihi.
Kompem berpanas esok...demi negara...cewaaahh.
Jumpa di sana!
Sekian, TirahZairi

Korang perasan tak?



Assalamualaikum....kum ape kumpul...pul ape pulut...lut ape lutut...tut ape tut tut tut....ehhhh...ok mengarut!

Apa khabar semua? ewahhhh, beraya sakan na...tengok tirah nie ha, walaupun beraya tak berapa nak sakan tapi blog terabai...kemalasan tahap gaban...aduhhhh. Achaner dengan raya korung semua? terbaekkkkkk??? harap cenggitu lah hendaknya kan. ok ok ok....actually, setelah lama berehat, tirah xtahu nak update ape...bukak je blog, terus blurrrr...so, entry kali nie simple...(panjang nya mukaddimah...hahaha)


Korang perasan tak?

Tirah bukan tanya korang nie perasan cantik ke ape tapi....tirah nak tanya, korang perasan tak kat blog tirah dah ada bloglist...dah lama letak sebenarnya...tue pon kalo ade sesape perasan la...seingat tirah hujung puasa hari tue tirah letak. So, itulah entry kali nie....hahahahhahaa.....(entry apa jadah nie???)...erkkkk.

PS: tirah nak buat first GA...tp still xde idea lagi...agak2 ade ke yg nak join...agaaggaaga...

Sekian, TirahZairi

Bukan wordless wednesday #21

Ini adalah header sempena contest !

ok...xkretip pon...aku tahu!

Kalau nak vote tirah,


PS: tirah tak paksa vote tirah...kalau nak vote peserta lain yg lebih hebat pon boleh.

Sekian, TirahZairi

Last Entry : Ucapan HARI RAYA 2012



Salam...

Eh, dah last entry ke?
Opkos la tidak...
Ini bukan last entry sebab tirah tak nak blogging tapi ini last entry sempena RAYA. 
Dah semestinya nak pergi beraya, jadi blog tirah akan bercuti untuk beberapa hari.

Dengan ini, saya, TirahZairi, 

Menyusun 20 jari tangan dan kaki,
Memohon maaf setulus hati kepada semua yang mengenali diri ini,
samada kenal dengan naked eyes atau pun tidak.
Maaf dipinta sekiranya terkasar bahasa, termengejek sana sini,
bergurau senda dan terguris hati. Anggaplah ianya sebagai gurauan manja.
Di bulan mulia ini, tirah berharap semua sihat dan dapat bersama2 dengan keluarga.
Berhati hati tak kira dimana anda berada.


PS: Jangan lupa, dapat duit raya share ngn tirah...hehe. 
Jangan makan banyak2 time raya, nanti tembam...agagaga.

Makan biskut tat, ingat tirah!
Makan biskut sugi pon ingt tirah!
Makan sate pon ingat tirah!

Yang penting, jangan lupa tirah.
zzzzzz

Sekian, TirahZairi
18-8-2012

wordless wednesday #20


salam


PS: aku tengah mengidam, Sekian, TirahZairi

Mimpi Ular



Salam.

Orang tua-tua selalu cakap, kalau mimpi ular,
ada orang nak masuk meminang kan?
Tapi, tirah sokmo je mimpi, xde pon org masuk meminang.
mesti org tue cancel kan?
tacing doblas saat.

Tapi masalahnya, tirah mimpi ular dua hari berturut2.
memang menakutkan..nak gugel gmbr ular pon takut ni weyyh.
Tutup mata sebelah gamaknya...adeehhhh.
Tirah main amik je gmbr...serius takut.

Ular pertama yg tirah mimpi

Ular kedua masuk mimpi tirah hari berikutnya

PS: Selamat menghabiskan sisa-sisa ramadhan.

Sekian, TirahZairi

TirahZairi terima tawaran photoshoot



Salam. Dengan kembang kempis idung ku, ingin ku katakan,
saya, Tirahzairi terima tawaran photoshoot.
Dengan siapa?
Bila?
Bagaimana?
Company mana?

P.E.R.A.S.A.N

Tak der makna semua tue.
Siapalah nak bg tawaran cenggitu kan...bhahahha.
Untuk keterangan lanjut, sila fahami banner dibawah.
hiu hiu hiu

atau

Click Sini Untuk Join


Syarat2 penyertaan:

Segment E-Card Raya oleh:

&

Cover Photo yg tirah buat simple jer...xpandai pon.
Dan akan digunakan untuk cover photo Facebook dan juga sebagai Header.
(Sempena Raya)

Tirah nak ajak mereka yang kreatif nie ha.
Jom la join...kalo korunk yang menang share ngn aku yer...wink wink.


Yang lain nak join pon boleh.

PS: Semoga penganjur gembira atas penyertaan tirah nie. 
Terima kasih ajak tirah yer abang ayampenyek.

Sekian, TirahZairi

Masihkah Ada Ramadhan?

Salam.

sumber: gugel
Disebuah sekolah,

Cikgu: Alhamdulillah, dah banyak hari kita berpuasa. Semoga kita dapat bertahan sampai ke hujung. 

Anak murid: InsyaAllah cikgu.

Cikgu: Dalam pada kita berpuasa, jangan lupa untuk terus mendekatkan diri padaNya. Inilah masa untuk kita memohon keampunan dan juga berubah.

Anak murid: Baik cikgu.

Cikgu: Jangan lupa, jaga puasa daripada perkara yang membatalkan dan tidak sihat, jaga perwatakan, jaga perlakuan, jaga tutur kata...banyakkan baca Al-Quran...Jangan tinggal solat..jangan lupa jugak tolong ibu bapa kat rumah.

Anak murid: Baik cikgu.

Cikgu: Bersederhanalah dan ingatilah mereka yang kurang mampu..maka, hulur2 kan bantuan.

Anak murid: Cikgu, kenapa cikgu banyak pesan untuk kami?

Cikgu: Anggaplah ramadhan ini adalah ramadhan terakhir bagi kita supaya kita dapat menggunakan waktu yang Tuhan bagi sebaik2nya. Jangan sia2kan..rugi.

Anak murid: Cikgu, tahun depan dah tak payah puasa ke?

Cikgu: Bukan macam tu. Kita tidak tahu ajal maut kita. Jadi, kita kena lah banyak berdoa supaya diberi kesempatan lagi untuk bertemu dengan ramadhan pada tahun2 yang akan datang dengan izinNya, InsyaAllah. Kita harus beringat.

Anak murid: Cikgu, balik skolah nanti saya nak mohon doa banyak2 supaya kita semua mendapat rahmat dariNya.

Cikgu: Alhamdulillah...amin.

Tamat sekolah.


"Ya Allah Ya Tuhanku,
Engkau berikan lah aku waktu,
Untuk mendekatkan diri denganMu.
Masihkah ada ramadhan buatku,
Hanya Engkau sahaja yang tahu."
Sekian, TirahZairi

Tirah Zairi: My BLOGLIST



Salam

Sticky Post

Melekat sehingga tiba masanya.

Berikut ialah senarai link blog mereka yg akan diletakkan dalam bloglist tirah.
Kenapa mereka?
Kerana mereka telah meletakkan link Blog tirah dalam bloglist mereka.
(Macam exchange link la nie...hehe)
Link siapa yang ada?

Jom usha link anda

Terima kasih buat mereka yg letak blog tirah dlm bloglist mereka.
cayunk kamu muahhh muahhh muahhh.
siapa yg dah letak blog tirah dlm bloglist tp link tiada kat atas, gtaw tirah taw.
Takut tirah yg terlepas pandang.
___________________________________________

ada lagi...ada lagi...
yang ini, tirah letak jugak.

ada siapa2 nak jugak? kiss dulu...errrkk....jadah!
Tirah tak plan lagi mcm mana nak divide...nantikan jelah yer.
Muehehehhee.

PS: Tirah mintak maaf kalau terlepas pandang. 
Ni pun bertambah juling mata nak update link.
Mohon inform tirah kalau link anda tiada.

Sekian, TirahZairi

wordless wednesday #19




GOOGLE SEARCH

:'(

PS: Tirah akan kembali blogging selepas sihat sepenuhnya. 
Maaf jika lambat jenguk blog korang semua. Segala kesulitan amat dikesali.
Oleh itu, senarai Bloglist tirah juga akan diupdate setelah tirah kembali.

Nantikan !!!

Take care semua.

Salam.

Sekian, TirahZairi

AIR KATIRA???

Salam.

Apakah Air kATIRA?

Memang buat sempena nama i ke? huhuhu.

Alkisah...tirah terbaca dari satu blog mengenai air katira. 
Serius 1st time terbaca pasal air nie. Dan tidak pernah terjumpa kat mana2 tempat yang jual.
Tiba2...
First time pergi bazaar ramadhan, ternampak ada air warna hijau.

"Honeydew kot"

Jalan depan sikit...

"Eh, dia tulis Air Katira!. Ingat tak der jual kat sini"

Time tue, tak terdetik pon nak beli sebab takut tak minum.
Second time pergi bazaar, tirah bagitau akak mengenai air katira.

"Eh, air kak tira"

Haiyaa...menganjing nama aku nampak...ggggrrrrrr.
Then, akak bagi cadangan nak rasa. Apa lagi beli jelah. Yang tirah beli RM1.50
Jalan jalan depan sikit....

"Eh, ada lagi air katira...yang nie RM1"

Hampehhhhh....rugi limaposeng.

Ini dia Air Katira...tadaaaa!

Rasa dia lebih kurang macam air bandung dan sewaktu dengannya. 
Yang penting ada telur katak atau nama manja selasih. Pastu macam ada agar2...entah.
(Fail bab2 nama makanan nie...erkkk)

REUPDATE ON 7/8/2012 - Jadi, kalau korang kurang pasti atau 
ingin tahu dengan lebih lanjut pasal air nie, boleh lah 
'tuan link baru kasi link...tenkiu Dato'Najib...hihihi'

Jangan lupa try minum skali yer. Selamat mencuba.

Sekian, TirahZairi

"Segmen di mana anda beraya pada tahun ini bersama phat corner"


Salam. Kali ini tirah join segmen dari abang phat. Mudah saja dimana kita perlu share mengenai Raya Tahun ini, 2012. Oleh itu, boleh la kita sama sama tukar tukar cerita kan. Sharing is caring...ahaksss. Abg phat oiii, tirah join nie!!! hehehe...al-kisah....

Pada tahun ini dan juga tahun sebelum sebelum ini, tirah beraya di Kelantan. Atok yang duduk key illl pon balik kelantan...peliknya kan...hahaha...Selalunya, first raya, opkos la beraya dengan mak cik belah mak tirah yang satu satunya kakak kepada mak tirah. Rumah dia dekat je dengan rumah tirah. Lepas tue, terus pergi beraya umah mak cik dan pak cik belah abah...banyak sangat tempat...satu satunya ialah di tanah merah.

Hari raya kedua pulak kami duduk rumah je sebab memang family dan kawan2 mak abah tirah dah tahu kami memang takde first day raya. Therefore, hari raya kedua memang sampai ke petang tetamu mai. Lepas tue, hari seterusnya xberaya sangat. Time tue la tirah merayap dengan kawan2. Kelainan raya tahun ini ialah, tirah puasa kat rumah..hehehe...oyeayhhhh.

Eh...panjang la pulak...sikit lagi sikit lagi...hihi.

Apa yang best beraya kat kelantan nie...ermmmm, sama jer kot dengan tempat2 korunk kan. Yang bezanya, berapa ramai family, buat open house ke...haaa, itu lah...tue je kot. Sebarang persoalan, boleh tanya.

 Siapa yang nak join click banner nih.

Korunk pulak acaner? meh la share jugak.

Mangsa tag : 

&
Siapa2 yang nak joingggg

PS: Jom la mai raya umah tirah bagi mereka yang ada kat kelantan...area Melor...the fully service i kasi taw. Yang lain pon jemput la jugak...hihihi.

Sekian, TirahZairi

Minah onde-onde

Salam.

Kali ni, tirah nak gosip pasal minah onde-onde. Eh, tak baik gosip-gosip bulan pose ni. Eh, tapi tak pe lah. Nak jugak! Ni bukan gosip liar taw...tapi sweet sweet sour gitu...auuwww. Minah ni diberi nama minah onde-onde sebab dia memey suka makan kueh onde-onde atau dalam bahasa dusun ialah buah melaka. Eh, hang tak kenal buah melaka? Aku tibai kang. Bentuk buah melaka nie sejibik macam menara tamingsari tue..eh? tipu je...ni haaa buah melaka....mesti semua pernah makan kan. Kalo tak pernah, mohon pegi beli laju-laju. Rugi la kalau tak makan.

Gambar dari papa google untuk DIA

Minah onde-onde sebenarnya tidak terlalu fanatik terhadap onde-onde sebab dia juga suka makan CREAMPUFF. Kalau nak tahu creampuff tue apa, gugel la. Minah onde-onde ni kan, sekali dia makan onde-onde, memang tak buleh berhenti...tue pon kalau dapat yang  betul2 sodap. Dia suka yang kurang manis dan yang kecik-kecik macam dia...erkkkk...kecik ke? 

10 bijik minah onde-onde ni telan skali makan. kau ada?

Tips onde-onde : Kalau yang keras, maksudnya yang dah lama buat (xsodap). Kalau lembut bila digeget ialah yang fresh (nyum..nyummm).

Dah penat bergosip...haiyaaaa, gosip diri sendiri. Buang tebiat!

Sekian, TirahZairi

Perempuan dan Misai

Salam...

Eh, lain macam jer tajuk. Kali ini tirah nak bercerita mengenai misai...maap! my future hubby jgn ngada2 nak simpan misai...tak suka! sebab? entah.

Tirah pernah buat entry pasal misai...tajuknya..."lelaki bermisai". Sorry no backlink. Entry setahun jagung...malulah. Nak baca? tak payah lah. Kalau nak, godek2 sendiri...titik.

Kali ni, perempuan bermisai pulak. Actually, perempuan ada misai...bezanya tebal tak tebal. Nampak tak nampak je. Kalo tirah, memey tak nampak ah...kurang vulu katanya. Ada yang nampak macam hijau je color misainya..eh, ade ke?

Tapi, tirah bukan nak cakap misai in reality tapi fantasi...kat mana? Ada. Facebook banyak je. Kebanyakan girl2 suka edit gambar kan...tirah tak sangat okay...tulun la paham nyah. Jadi, kebanyakan mereka nak sangat letak misai...amboiii, comelnyeee kau nyah letak misai...nak sangat ke misai tumbuh? Menangis air mata buaya la kau nyah kalo betul misai tumbuh mengalahkan A.Galak...abam2 encem pon tokojut..erkk.

Tirah bukan nak mengutuk tapi saja nak cakap2 trend budak2 skarang nih. 
Agak2 korunk la kan (girl), camner rupa korunk kalo bermisai?
Boboi yang dah bela misai tak yah cakap la.
titik.

Acaner rupa tirah bermisai? Mohon jangan menyampah...
kalo korunk menyampah, tirah lagi la menyampah...
geli aku tengok gambar aku...erkkk.

Nak cilok gambar orang lain takut kena ban...so, buat experiment gambar sendiri.

Sekian, TirahZairi