Assalamualaikum...
Hari nie tirah menaip entry kat lab...sambil2 tunggu kawan siapkan projek dia...projek tirah lak pe cte? hurmmmm, projek tirah okay....sample tirah dah ready...kena tunggu seminggu baru boleh buat analysis sebab kena crystallize dulu sample tue...sabo yer...nanti tirah story kat angpa semua pasal projek yg tirah buat....bukan projek ehem ehem...hahhahaa...
Penerangan mengenai gambar: 2 gambar di atas sebenarnya salah satu method untuk preserve sample. Method nie menggunakan liguid nitrogen. Liquid nitrogen sgt bahaya...boleh hilang jari...dats y kami pakai glove...nampak tak asap2 tue...perghhhh, mcm kat gunung! itu sebenarnya inert gas...tak bahaya pon tapi sgt sejuk. Yang bahaya ialah liquid nitrogen...itu lah sedikit sebanyak info. Yang lesung batu tue, guna utk tumbuk sample je...melalui method nie, kita boleh retain advantages kt sample tue...faham x? kalo xpaham, nanti tirah jadi cikgu upahan...rumah ke rumah...cewahhhh.
Ps: maaf sebab jarang bw n kumen2 blog kamoo2 semua :(
Sekian, TirahZairi
tudia berasap2 .. haha
ReplyDeletelab food tech ke ni?
ReplyDeletetq share ye dear
ReplyDeletekemain pengkaji makanan ni. haha
ReplyDeletemohon buat satu makanan yg dpt gemokkan gua. purlisss
amboiii. tu projek dia yee hehehe
ReplyDeletewah tirah..siap lesung batu bagai dalam lab..hehe..wat experiment mcm bermutu jer nie.blh la pas nie jadi business partner..buka kilang..tirah enterprise..heheh
ReplyDeletewah tirah..siap lesung batu bagai dalam lab..hehe..wat experiment mcm bermutu jer nie.blh la pas nie jadi business partner..buka kilang..tirah enterprise..heheh
ReplyDeletedulu selalu jd mangsa student food bio-tech suh test makanan sorang...hehe
ReplyDeleteperghhh nitrogen tuu.. ena dulu bljar kt asasi bab2 kimia ni, memang bhy benda tu.... ahakx..memang bomoh tiruan ni... dah berasap2 sakan dah.. ahakz....
ReplyDeletehaha. dalam lab ka tu? siap lesung lagi ya..
ReplyDeleteda mcm msk2, hehe
ReplyDeleteperghhh... liquid nitrogen. skali kena, terus membeku tanpa kompromi... korang tumbuk apa tu? sambal belacan?
ReplyDeletewahh, pinjam sikit liquid nitrogen tu ^___^
ReplyDeletewah.dah macam saintis tu...hehehe
ReplyDeleteOwh mcm ad pengalaman jadi bomoh betul2 je ni ;P
ReplyDeleteaku pun selalu jdi bomoh dkt dapur tapi tumbuk smbal belacan la xD
ps: eh ad yg tak pakai glove tu xbahaya ke?
nak buat juga la nanti
ReplyDeletehahaha
nah ..haha sihat yunK? sory lama x melawat.
ReplyDeletesalam ziarah kmbali... :)
ReplyDeleteuish.. berasap2... zz pun sme.. nk kena curi sikit mase nk blogwalking.. huhu
ReplyDeletemcm best jew benda nie tirah..nk sikit nk minum..kihkih
ReplyDeletedone follow,,thanks
ReplyDeletealahai, tumbuk nape too tirah..
ReplyDeleteerrr tak paham la....mai ghumah ceq!
ReplyDeletetudiaa..
ReplyDeletebomoh tirah dah mai~~
fewit....haha
ReplyDeletebomoh yang berkaliber ni hehe
ReplyDeleteeee hebatnye..bole jd bomoh da ni.hahaha. lesung tu perlu ea utk buat kajian :-)
ReplyDeleteBomoh lesung. ...kikiki
ReplyDeletenk buat extraction ke ape ni? mcm byk je sample siap pakai lesung batu. haha. tak pernah plak pkai lesung batu, slalu pkai mortar and pestle je. hehe
ReplyDeleteTudiaaa, masak2 eh..
ReplyDeletejgn meletop dah le Tirah..hehe
ReplyDeletesinggah ..
ReplyDeletetak paham pun tp buat2 paham je lah..hehe
ReplyDeleteha too dio siap berasap2 lg
ReplyDeleteMacam main pondok2 a.k.a masak2 kan..siap berlesung batu..bdw, besela time student kan, project itu lah ini lah..
ReplyDeletemakaihhh bomoh guna lesung batu ke mnumbuk ape la gamaknye yer heheee :p
ReplyDeleteterbaiklah tirai..berasap...hehe
ReplyDeleteamek kos ape nie?
ReplyDeletedalam kecanggihan teknologi sekarang ni pon masih lagi gune lesung batu eh.. isk isk isk...
ReplyDeletelame dah tak buat eksperimen sains. hehe. rindu pulak rsnye bile tgk gmbr ni. ;)
ReplyDeletelama dah tak denga ayat2 saintifik mcm nitrogen bagai ni..hahaha
ReplyDeletelesung batu guna utk hancurkan sample yg besar...xleh guna mortar n pestle....hancur kang...hihi
ReplyDelete