Iklan Free/Tukar Link...PM tirah

P.E.N.A.K.U.T

BUKU BANK PENGEMIS BERTARIKH : 13/2/2012

Ini tidak adil tidak adil baginya...
Ini tidak adil tidak adil bagiku...
Ini tidak adil...
(petikan lagu yuna-penakut)

Salam...entry nie tiada kaitan dengan yuna pon..tapi ada kaitan dengan tajuk lagu yuna...PENAKUT. Ini merupakan kisah benar. Pengemis sendiri yang mengalaminya...hahahaha =D

Al-kisah, saya memang seorang penakut. Semua orang tahu...termasuk kawan2 dah family. Penakut yang saya cuba ketengahkan ialah takut kepada makhluk yg dipanggil serangga selain dr haiwan2 lain. Habis la aku pasni diorng nak buat surprise birthday aku guna binatang apa agaknya? berdebo2 neyhhh walaupun besday lmbat agi...(diorng - kwn kolej). Kisah bermula apabila saya nak menjemur kain rajin kan. Dengan muka takut, kuar umah, al-maklumlah duk uma sorng2..adik2 semua skola, parents keje, terpksa la buat2 berani duk sorng2.

Sedang syok jemur kain sambil nyanyi2 dengan suara yg agak sedap mcm mkn eskim mekdi, tbe2 dikejutkan dengan satu makhluk...dup dap dup dap...fuhhh, bongok punya cicakman! kau nak skodeng aku, senyap2 suda...buat bunyi nape? kau ingat aku tak terkejut ke? kau ade jantung spare ke utk ak weyh? hurmmmm, rupa-rupanya cicak tue pon terkejut dengar suara aku..hahaha..patut la die nak lari tapi stuck, so, terlanggar kotak...bunyi sgt kuat..nseb bek cicak...kalo bukan cicak, memang aku tinggal je baju kat luar umah..ptg kang bru smbng jemur..hahaha. Selesai kisah cicakman.
sumber : MR.Go0gLe
Nak taw tak, saya mmg suka jemur kain. sebab pew? sebab, dapat pendapatan. Bukan ma or abah kasi by hand tapi, pendapatan dari mesin basuh dan poket suar abah..hahaha..Pernah saya jumpa RM300 dlm poket suar abah...tapi saya tak amik...kene la jujur so kasi kat mak. Kalau before nie, mak dah check suar abah sebelum masuk mesin. Tapi satu hari tue, die lupa check...duit syiling mmg bnyak jumpa jatuh dalam mesin. Boleh la saya menabung...hahaha.

Oleh itu, kepada semua lelaki, before tanggalkan suar kecuali suar kecik jangan lupa check poket dulu...dibuatnya banyak duit or kertas2 penting dlm poket, habis la...sekian.
ps : love u abah 

48 pesanan dari secret admire:

Ayie Abas said...

mesin basuh kat rumah abg ayie selalu tersekat aliran keluar air nya sbb ada duit syiling dlm saluran tu...ermmm

labu said...

hehehe...
untung la dpt collect duit syiling..
menabung tu best gak..
=)

ChaCha said...

klo duit takpe..ni tisu bersepah dlam suar...mmg sakit ati...

aisyah said...

saya pun suka jemur kain . tapi duit kertas tak jumpa , duit syiling banyak . masa nak sidai tu terjatuh-jatuh duit syiling saya biarkan je . >.< malas nak membongkok nak ambil la katakan .hehe >.<

Saddila said...

heee samalah dgn dila . bila kerja sidai menyidai tu, automatik dapat upah :)

Lea Isnawi said...

betul2 lea pun suka cek poket suar ayah sokmo
kot2 ad syiling tersesat ke
hehehe

anis madu said...

haha. itu je sebabnya kenapa suka jemur kain? bagus betul anak abah ni.

Sarah Mohd Saleh said...

lps tu boleh bodek abah minx duet sket kt die.hehehe

Encik Fikhri said...

hah ko kalo bab jumpe duit mmg excited ye..haha

Aida Omar said...

haha..kalau cicak merayap dekat kita lagi geli..owww. kertas ok lagi kalau tisu memang mencabar nak selesaikannya. huhu

Aien Not Alien said...

upah dari mesin basuh tengok keadaan...kadang lumayan...kadang2 dapat habuk je...huhuhu

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

huhu nsb baik xde habit tglkn duit dlm kocek.. huhu

nsb baik cicak ye, kalau cicak men? hehe

Koding said...

Koding Berkata:
Abah awk nak test kejujuran anak2 dia tu...

miss faten said...

Jumpa duit dalam washing machine memang lumrah. Tapi tak boleh sebarang amek, kang takut ada yang tak kasi halal walaupun seposen :D

Lady Milo said...

jujur...bagus! senang hati parent dapat anak cam kamu.. :-D

cinta siswi said...

hehe.. suke3 basuh baju dpt upah..hihi.. abah siswi selalu cmtu.. ^^

CekbOlat-bOlat said...

hahaha.. weh, bolat suke kutip duit syiling jtuh mse sidai kain

xila riston said...

alololo sweet la abah die...erkk tepuji abah org plak...hehe

caliph shuriken said...

klau nsib baik lain kali check poket dapat jongkong emas plak, hikk...

Juliet_iRa~" said...

hee..mcm ira dl laa..suka korek2 mesin basuh tgk ada syiling x..heee ;p

huda jamil said...

ee geli cicak jugak. tapi yang paling geli semut hitam yang berkumpul banyak2. meremang bulu roma eden.

Woofer Storm said...

kalau wat bini abis la ni..ehhehe

#segan nak tanggal seluar..mcm mana tu?ahhaaa

ZORA said...

hahaha..penah gak jumpe duit mase guna mesin basuh...:)

naiemah_ramli said...

ayah naiemah awal2 lagi dah check ha..mmng takkn dpt lah gaji time mmbsuh =__=""

aswadz said...

aku kesian ngan cicak tu sbnr nyer. mesti dia terkejut dgr jeritan anda.

Eein Azryn said...

salu jumpa duit syiling. hehe.

yad'z said...

mencik tul bile basuh baju ade duit syiling.. tersekat kat mesin.. payahh aihhhh

My Life's Journey said...

Hahahaha apa yang dear cakap memang betul ..mesti ada je duit syiling yang jatuh tu kan? best2 ..dapat menabung :)

Hans said...

kadang2 terlupa ada duit dalam poket
:-)


P/S : Nak Minta Tolong Bantu Hans Menang iPad 2

http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

Cik tikah said...

comel baby tuh :) nak dukung dia. hehe

Edy Fee said...

nasib baik cicak..bukan gorilla..klau tak habis kain tu dikunyah

widiea azira said...

nanti nk usik awk. .haha, kalo hosmate sy tkut ulat gonggok

Teesaz said...

haha tak tahan, same r titew abah pon ada gak kekadang dua tiga ringgit dlam poket dia. sblom basuh seluar dia bagi suma kat anak dia..kekeke

sekamar rindu said...

salam..

abah terlupa duit dlm kocek suar la tu..:))

cik Kartun said...

same la kita... suka basuh kain!
sblum tu check suar Cik Abah dulu muahaha

Mohd Norafzal said...

ape barang takut ngan cicak.cisss~

qamarguyz said...

salam ziarah..
penakut ni satu penyakit..
tahu tak? hehE..

nyway teringat zaman kecik2, rajin tolong uruskan hal ehwal kain baju kat umah..dapat upah k0t!
hahaAaa ;0

-Incek Fik- said...

hahaa.. tak sangkatolong basuh baju pon dapat hasil pendapatan sampingan ya.. namun begitu, dalam masa yang sama fik kagum dengan kejujuran Cik Tirah ni.. nasib baik tak songlap not 300 hengget tu ekk :)

hyz said...

sy selalu duit2 sekali basuh sebab x perasan ada duit dlm poket. huhu

fadh leyanie said...

pernah kena tisu ada dalam poket..dah la seluar warna hitam..mmg cantik setelah selesai di basuh :P

Selendang Merah said...

hahaha..untunglah dapat duit..

eh2 takut cicak?

meh2 sm nak jadi superhero...nak bunuh cicak...hehe

emy zulaiha said...

haha beoasuh baju ade pendapatan kan! eh same lah kite emy pon penakut yg amat kat serangga :)

TiraPengemis said...

tengs 4 ur comment~
tiap2 hari aku kumpul 50sen taw...paling cket 5sen jmpa dlm mesin...paling xde...benang yg tercabut..haahaa =P

EmpayarUtama said...

Laaa pasal tak bgtau awal-awal. Meh aku ada lagi 3 baldi lagi nih nak sidai :)

TiraPengemis said...

empayarutama: meh la...mmg hobi jmr baju...hehhe