Iklan Free/Tukar Link...PM tirah

Berbuka sebelum azan???


Salam..

Kawan kawan semua...entry hari ini ditaip sambil tutup mata sebelah sebab malu...tapi nak jugak cerita dengan korang semua...hikhikhik.



Alkisah,

Omak : Akak, buatkan teh o panas untuk mak berbuka sat lagi.
Anak : Baik mak!

Jam menunjukkan pukul 7.25...lagi 2 minit nak berbuka. Sedang khusyuk kacau kacau air selepas meletakkan 2sudu gula....tiba tiba...

..."gulp"....ermmmm...."gulp lagi sekali"...

Anak : Dah ok nie...manis nya sedang2..elok untuk kesihatan omak den...

Selang beberapa saat...

Anak : Mak!!! den ter"try" teh o panas omak nie...tak ingat lngsung...xazan lagi..huwarghhhh (sambil terjelepuk atas lantai)..
Omak : ha? hahhaahhaa....tak pew...xingat kan...pegi ludah balik la...kumur2..
Anak : alaaaa, dah telan dah...2 kali telan pulak tue...camner nie...adoiiii (sambil berkumur)

(Adik beradik bercakap cakap : hahahhaha...padan muka...tapi tak pew...nak azan dah nie)

..."Allahuakbar Allahuakbar"....

Anak : yeayyyy dah azan....naseb baik dekat2 azan...memang xingat lngsung...khusyuk sgt kacau air tadik.

...dalam hati si anak..."tak pew lah...nanti aku ganti puasa extra sekali dengan puasa ganti bendera merah"...oppssss!

Pengajaran: tutup mulut pakai mask untuk mengelakkan tindakan refleks nak try air selepas membancuhnya...sila jaga puasa anda...teguran untuk diri sendiri juga.

PS: Ini adalah berdasarkan kisah benar. Korang pernah tak?
Sekian, TirahZairi

38 pesanan dari secret admire:

piko pink said...

haha..tok bilal azan lmbt 2..dh btol la 2 wktu berbuke trah..hehehe

jia kreatifelt said...

best..cite awak.hikhik.biasa la kan..mesti kite nk rase ..:-)

Cik Rongoks said...

hahaha..xpe. bukan sengaja pon ^^

Cik tikah said...

hahahaha.. kdg2 tikah pun terljak gak. lupa la katakan :P

Dimensi Siber said...

Waktu Berbuka kita sama lah... haha

Shawn Razaleigh said...

nasib baik try teh o je 2x

kalau terai nasik beriyani 2x?

♥ sitifarhana ♥ said...

untg la dapat mnum freee...terbaik laa..hehehe

Sofinah.L said...

haha! kelakar la...kakak saya penah kes macam kamu ni =P

saya first time datang ke blog kamu ni.. saya follow ye...

salam Ramadhan =)

share ngan kamu : http://www.sofinahlamudin.com/2012/07/keluh-kesah-itu-merugikan.html

Hamia Syafanis said...

hahahaha...2 kali try plk tu...kite pun hmper2 trlajak try rase air mse first day pose....hehe

cik dhiya said...

haha..penah jd mcm ni..

ehem2..tumpang lalu kat sni ye
salam!

Hawa Ey said...

tak pernah lagi jadi macam ni :p

Ameerul Ashraf said...

HAHA! rilex je dok teguk sampai 2 kali..
itu rezeki namanyer.. :)

aswadz said...

mcm pernah terjadi kat aku gak. hahaha... tp aku bancuh utk diri sendiri.

Zul De Alexis said...

gua harap puasa ang penuh tahun nie..ngek2 :P

Boni Kacak said...

hahahahahaha.. macam mana boleh tertry tu???hahaha.. dah memang jadi tabiat kan??hehehe.

Sally Yatiey said...

Tak pernah terjadi lagi. hee :D

syafiqakarim said...

hahah bedal je la weh
TERRRR Kata nya ;p

Drakula Comel said...

nak plastik beg pelangi tuk ttup mke..kahkahkah

chui ™ said...

pernah jd gak dulu
syok jer raibena
sweet2 jer
then azan
bru sedar :)

O CIKTEDDY said...

baru je td kat masjid,bukak puase rmai2..pehh sekali kakak tu bg air trus teguk..org lain sume dh terlopong der..malu giler smpai nk pengsan.haha -,-

putryteya said...

kisah benar ? hahaha lawak lah citer ni .

adik teya baru je buat macam tu semalam . tapi azan lambat lagi !

khairul akmal bin azman said...

sodap ke teh o panas..
ke tawaq..
hahaha

salam tirah!

Mohd Najib said...

Perbuatan yang tidak sengaja, dipaksa ataupun terlupa seperti makan dan minum tidak membatalkan puasa. Sekalipun seseorang itu telah makan dan minum dengan banyak sekali.
Sabda Nabi s.a.w:
“Sesiapa yang lupa sedangkan dia berpuasa, lalu dia makan atau minum, maka sempurnakanlah puasanya. Sesungguhnya Allah yang memberikan dia makan dan minum” (Riwayat al-Bukhari).

-Dr MAZA

caliph shuriken said...

haha, klakar jaa citer ni.. klau ter ter tu, kira rezki awk laa ^_______^

✿Lady Ainaa✿ said...

hahaha.. lawak la awk, tp ena pernah gak dlu...siap minum lgi pada first puasa... tp tak sengaja tak mengapa... msih sah lagi.. heheh..

nadia said...

haha
setakat ni tak pernah lg lah

sedutzone said...

xper,dimaafkan... ahakz... org tak nampak takper... saya lagi teruk dulu masa kat asmara, macam biasa rutin harian, gi kat water cooler dengan selamba tekan dan minum hahahahaha... depan org ramai beb... ahakz...

amalina husna said...

alhamdulillah, x pernah lg..
tp xpalaa..bukan kita sngaja pon kan..=)

kaishin said...

tak pernah jadi lagi sbb sy tak pernah buat air utk berbuka hehehe

Cik Sweet Pea said...

Muahhhaha...xpo awal2 kan bebukeee

.::: Princess MOMOY :::. said...

kalau terlupa pun time bakar kueh raya la
terlupa masuk mulut

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

pena.. rase air tembikai..
wat malu jew..budak2 tengok jew..

amir aizat said...

kelakar jer cerite nyer, hehe

AmyZana said...

pernah !! suatu masa tuh mak cik sedare suruh angkat mangkuk yg penuh dgn ayam. kalo tak silap rsenye ayam kurma. kemudian salah satu ayam tuh tergolek keluar. kita pun angkatlah kan ayam tu takkan nak biarkan dia bergolek je ? lepas dan angkat tu, terus jilat jari. rasa heaven je. tibe2 kene tegur "eh! amirah dah jilat ! azan pun belum!"

-_-

aisya said...

tak pernah setakat ni.. hehe

9n0L4 said...

takpe je sbb tak ingat. tak yah ganti. rezeki tu. hehe.

Nora Karim said...

hihi tu la... akak ni ada anak... bila anak2 nak mkn.. kalau panas... akak tiup2 mkanan tu... nak rasa dah tak panas akan letak kat lidah sikit.. ni bebulan posa...selalu terlupa... adeh....

tirahzairi said...

terima kasih buat mereka yg share pengalaman mereka...uolss terbaikkkk!