Iklan Free/Tukar Link...PM tirah

Bomoh jadian



Assalamualaikum...

Hari nie tirah menaip entry kat lab...sambil2 tunggu kawan siapkan projek dia...projek tirah lak pe cte? hurmmmm, projek tirah okay....sample tirah dah ready...kena tunggu seminggu baru boleh buat analysis sebab kena crystallize dulu sample tue...sabo yer...nanti tirah story kat angpa semua pasal projek yg tirah buat....bukan projek ehem ehem...hahhahaa...



Penerangan mengenai gambar: 2 gambar di atas sebenarnya salah satu method untuk preserve sample. Method nie menggunakan liguid nitrogen. Liquid nitrogen sgt bahaya...boleh hilang jari...dats y kami pakai glove...nampak tak asap2 tue...perghhhh, mcm kat gunung! itu sebenarnya inert gas...tak bahaya pon tapi sgt sejuk. Yang bahaya ialah liquid nitrogen...itu lah sedikit sebanyak info. Yang lesung batu tue, guna utk tumbuk sample je...melalui method nie, kita boleh retain advantages kt sample tue...faham x? kalo xpaham, nanti tirah jadi cikgu upahan...rumah ke rumah...cewahhhh.

Ps: maaf sebab jarang bw n kumen2 blog kamoo2 semua :(

Sekian, TirahZairi

43 pesanan dari secret admire:

Wana Owen said...

lab food tech ke ni?

piraaa said...

kemain pengkaji makanan ni. haha

mohon buat satu makanan yg dpt gemokkan gua. purlisss

Detective Fiqa said...

amboiii. tu projek dia yee hehehe

Fier Az said...

wah tirah..siap lesung batu bagai dalam lab..hehe..wat experiment mcm bermutu jer nie.blh la pas nie jadi business partner..buka kilang..tirah enterprise..heheh

Fier Az said...

wah tirah..siap lesung batu bagai dalam lab..hehe..wat experiment mcm bermutu jer nie.blh la pas nie jadi business partner..buka kilang..tirah enterprise..heheh

Cikgu Ma said...

dulu selalu jd mangsa student food bio-tech suh test makanan sorang...hehe

✿Lady Ainaa✿ said...

perghhh nitrogen tuu.. ena dulu bljar kt asasi bab2 kimia ni, memang bhy benda tu.... ahakx..memang bomoh tiruan ni... dah berasap2 sakan dah.. ahakz....

Naziman Blogger Malaysia said...

haha. dalam lab ka tu? siap lesung lagi ya..

aswadz said...

perghhh... liquid nitrogen. skali kena, terus membeku tanpa kompromi... korang tumbuk apa tu? sambal belacan?

caliph shuriken said...

wahh, pinjam sikit liquid nitrogen tu ^___^

Ayie Abas said...

hati2 tira buat eksperimen tu..karang meletop kang.....kekeke

boni kacak said...

wah.dah macam saintis tu...hehehe

Everything's Everythings said...

Owh mcm ad pengalaman jadi bomoh betul2 je ni ;P
aku pun selalu jdi bomoh dkt dapur tapi tumbuk smbal belacan la xD

ps: eh ad yg tak pakai glove tu xbahaya ke?

syafiqakarim said...

nak buat juga la nanti
hahaha

cik wanie Lovela (CWL) said...

nah ..haha sihat yunK? sory lama x melawat.

Ummi Hanie said...

salam ziarah kmbali... :)

Zierwa Zainal said...

uish.. berasap2... zz pun sme.. nk kena curi sikit mase nk blogwalking.. huhu

Zul De Alexis said...

mcm best jew benda nie tirah..nk sikit nk minum..kihkih

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

alahai, tumbuk nape too tirah..

zila manaf said...

errr tak paham la....mai ghumah ceq!

miz ruha said...

tudiaa..
bomoh tirah dah mai~~

perantau said...

bomoh yang berkaliber ni hehe

Nor Zilla Sensei said...

eee hebatnye..bole jd bomoh da ni.hahaha. lesung tu perlu ea utk buat kajian :-)

Hanif Idrus said...

Bomoh lesung. ...kikiki

aisya said...

nk buat extraction ke ape ni? mcm byk je sample siap pakai lesung batu. haha. tak pernah plak pkai lesung batu, slalu pkai mortar and pestle je. hehe

khairul said...

jgn meletop dah le Tirah..hehe

kaishin said...

tak paham pun tp buat2 paham je lah..hehe

MawardiYunus said...

ha too dio siap berasap2 lg

aiN NaJwa said...

Macam main pondok2 a.k.a masak2 kan..siap berlesung batu..bdw, besela time student kan, project itu lah ini lah..

shidaR said...

makaihhh bomoh guna lesung batu ke mnumbuk ape la gamaknye yer heheee :p

Yuni Aisyah said...

terbaiklah tirai..berasap...hehe

KorN said...

dalam kecanggihan teknologi sekarang ni pon masih lagi gune lesung batu eh.. isk isk isk...

9n0L4 said...

lame dah tak buat eksperimen sains. hehe. rindu pulak rsnye bile tgk gmbr ni. ;)

♥ sitifarhana ♥ said...

lama dah tak denga ayat2 saintifik mcm nitrogen bagai ni..hahaha

tirahzairi said...

lesung batu guna utk hancurkan sample yg besar...xleh guna mortar n pestle....hancur kang...hihi